Jaarverslag 2016

2016 was het beste jaar uit ons 30- jarig bestaan.
200 groepen bezochten het museum, ruim 2800 bezoekers. Een 20-tal basisscholen zorgde voor 812 bezoekers. Daarnaast nog meer dan 900 individuele bezoeken. Alles bijeen 4638 betalende bezoekers.

Het museum leende voorwerpen uit aan het Museum voor de vrouw in Echt en een museum te Vlierden. Zeer succesvol was een eigen expositie tijdens een congres van de Landelijke Huisartsenvereniging te Utrecht, bezocht door meer dan 4000 huisartsen.

De museumobjecten werden ook voor commerciële doeleinden ingezet. Zo figureerden voorwerpen in een Noorse reclamecampagne tegen het roken, een TV uitzending van de EO en werd de leader van een nieuw medisch programma van de KRO opgenomen in de apotheek van het museum.
Dat alles stond overigens in de schaduw van het skelet van Piet Stamps, die haalde het landelijke nieuws met een artikel in het AD.
Het museum was vertegenwoordigd op het Bierfestival op de Vrijthof en de Seniorenbeurs te Veldhoven.

Tijdens de Beekse museumdag, georganiseerd door Hilvarenbeek museumdorp, werd de unieke apothekerskast ut Heusden voor het eerst aan het publiek getoond. Het museum heeft deze 18e eeuwse kast, een van de oudste van Nederland, in langdurig bruikleen van het Gouverneurshuis, het museum uit Heusden.

Het thema “de Geschiedenis van Hilvarenbeek” verhuisde naar de Beekse toren.
Samen met de Stichting de Beekse toren richtte het museum de nieuwe erfgoedzolder in.
Hierdoor kan museum de Dorpsdokter zich verder ontwikkelen als medisch museum en komt er ruimte voor andere thema’s uit de 1e lijns zorg, zoals de EHBO.

In juni kreeg het museum definitief de toezegging, dat het pand Doelenstraat 51 van de gemeente gehuurd kon worden. Dit betekent, dat straks de vaste expositie gelijkvloers te zien is en er meer ruimte komt voor verschillende thema’s. Ook krijgen we een ruim depot ter beschikking en krijgt de Heemkundige Kring eindelijk de al lang gewenste ontmoetingsruimte.
Op 2 januari j.l. zijn de vrijwilligers begonnen met voorbereidende werkzaamheden. De verbouwing zal het hele seizoen in beslag nemen. Het museum blijft intussen gewoon open.
De gehele verbouwing is begroot op ca. 30.000 euro. Dank zij de Vrienden van het museum en de financiele reserves kan de uitbreiding uit eigen middelen betaald worden.

Op zaterdag 8 april wordt een open dag voor de Vrienden van het museum en leden van de heemkundige Kring georganiseerd. U bent dan van harte welkom.
Tijdens de Beekse Museumdag op 9 april presenteren alle Beekse musea werken van Andreas Schotel. In museum de Dorpsdokter zal het thema ‘moeder en kind’ te zien zijn. Deze tijdelijke tentoonstelling zal ook gedurende de zomermaanden in het museum geëxposeerd worden.

Het beheren van het museum is alleen mogelijk dank zij de belangeloze inzet van vele vrijwilligers. Indien u als vrijwilliger aan de slag wilt bijv. als rondleider, voor baliedienst of medewerker horeca dan bent u van harte welkom.