Pillendoosje uit 1899, een doosje met een geschiedenis

Adriana Maria Vos

Dit ronde pillendoosje is een doosje met een geschiedenis. Het was van Adriana Maria Vos, geboren in Heusden a/d Maas, op 3-9-1876. De ouders van Anna waren Gerrit Vos (directeur van het postkantoor in Heusden, Zwolle en Arnhem) en Anna Pietronella de Waal. Haar zusje heette Maria Pietronella (Marie), geboren te Heusden op 5-11-1882. Tijdens hun verblijf in Zwolle werd Anna ongeneeslijk ziek, tbc of longontsteking en is op 28-7-1899, bij haar ouders thuis, op 23 jarige leeftijd overleden.


Opschrift: DE ZWOLSCHE APOTHEEK
Firma v. Haasbergen
Mejuffrouw A. Vos
Gebruik bekend, 15-7-1899
G.B.J. DE BARBANSON Apotheker

Dit doosje heeft een gouden randje om het etiket, dat betekent dat zij de medicijnen goed konden betalen, de “arme” mensen kregen een medicijndoosje zonder dit gouden randje. Tegenwoordig bestaat dat klassenverschil niet meer. Ook “gebruik bekend” mag volgens de wettelijke bepalingen niet meer, je moet kunnen zien hoe en wanneer je de medicijnen moet innemen.

Eigenlijk is zo’n doosje niet zo heel bijzonder, maar er zit, net zoals bij vele andere voorwerpen in museum de Dorpsdokter, een verhaal aan vast,en dat maakt die voorwerpen zo interessant. Dit ronde pillendoosje is een doosje met een geschiedenis.

Scroll naar boven