Het museum leidt u door deze jaren heen op een interesante, leuke en leerzame manier zodat u een goed beeld kunt vormen van die ouderwetse dokter,
van aderlaten tot pillen draaien.
Welkom op de site van Museum De Dorpsdokter Hilvarenbeek.
Het museum de dorpsdokter toont u een medisch-historische collectie instrumenten en
aanverwante artikelen van een plattelandsdokter in Brabant om zijn beroep uit te kunnen oefenen omstreeks
begin 1800 tot 1945.
Tot ziens in ons museum de dorpsdokter
in Hilvarenbeek.

De enthousiaste  dorpsdokter vrijwilligers.

Maar dit is nog niet alles, na een flinke verbouwing in 2009 heeft het museum een grote moderne expositie ruimte, waardoor er naast de dorpsdokter ook ruimte is  voor de apotheker, de tandarts, de fysiotherapeut en de wijkverpleegster.

In de opstelling van "alchemist tot apotheker" kunt u zien hoe deze "medicijnman" is geworden tot wat hij nu is. Van distilleer apparaten uit het verre verleden tot poedervouwmachine uit 1962 toe.

Ook de opstellingen van de"knijp-en wrijfdokter" voert u via de heilgymnast naar de Fysiotherapeut door een unieke expositie van arm, been en zitbaden tot galvaniseerapparaten en meer.

Zeker niet te vergeten de EHBO en de alledaagse praktijk van de wijkverpleegster die de  jonge moeders van toen, rust, reinheid en regelmaat bijbracht.

Daarnaast is er ook nog een echte aanwinst voor  museum de Dorpsdokter, de collectie heiligenbeelden die allemaal ergens tegen hielpen voor zover men er in geloofde natuurlijk, van sint Hubertus (hondsdolheid) tot de heilige Lucia (voor oogziekten en keelproblemen)
In het katholieke zuiden waren zij een uitkomst als de Dokter het ook niet meer wist.... of al die heiligen echt hielpen? Als u er maar in gelooft!! Maar dat geldt voor meer in de gezondheidszorg....
Rolstoel vriendelijke ingang
Invallide sanitair
Invallide parkeerplaats
De enige collectie van de Drogisterij ter wereld
Museum
De Dorpsdokter
Museum de Dorpsdokter zoekt  vrijwilligers; gastheren en gastvrouwen, rondleiders of medewerkers voor baliedienst en horeca zijn van harte welkom.
Aangesloten bij Erfgoed Brabant.
Stichting Hilvarenbeek Museumdorp.
Museumregister Nederland.
•   De vrienden van het museum
Klik hier voor meer info.
•   Grootste collectie
van medisch erfgoed !