Haarlemmerolie

Onderstaande bijdrage is verschenen in De Recreant.

Heeft u pijn in de lenden, geronnen bloed en blauwe plekken, maag, long en lever kwaal, pijnlijk wateren en stoelgang, scheurbuik en waterzucht, dan wel een zwaar graveel waterlek? Alles wordt genezen met 15 druppels Haarlemmerolie om de andere dag ingenomen, kinderen zo veel druppels als zij jaren oud zijn. Aldus de gebruiksaanwijzing uit 1734 van de Oprechte Haarlemmerolie.

Ongeneeslijke kwellingen zijn door dit medicament miraculeus genezen, extra buikpijn en colijk zijn aanstonds genezen met 30 droppelen in te nemen. Zoo iemand steen in zijn blaas heeft, zal hij zich wiskonstiger kunnen visiteren als met de pijnlijke instrumenten van een operateur, want zoodra men dit medicament gebruikt, maakt de slijm die om de steen en in de blaas is los en drijft ze uit en vertoont zich in het water in verscheiden gestaltens als spinnekoppen, pissebedden en aalsvellenslijm.

Schoolmeester Claes Tilly begon de productie in 1696. In 1764 werd Claes de Koning Tilly zijn opvolger en naamgever van “ de Oprechte Haarlemmer Oliefabriek C de Koning Tilly”. Het bedrijf in Haarlem produceert al meer dan 300 jaar en is via zeevaarders en zendelingen bekend over de hele wereld. De samenstelling van het medicament is al eeuwen geheim, maar bestaat o.a. uit terpentijnolie, kruiden en zwavel. Het is een huismiddel dat volgens de fabrikant in geen enkel huishouden mag ontbreken.

De term Haarlemmerolie wordt ook overdrachtelijk gebruikt als een soort wondermiddel. “Het werkt als Haarlemmerolie”, waardoor alles geacht wordt beter te gaan.

Scroll naar boven