Spring naar inhoud

Galerij van Brabantse Dokters

Onze vaste expositie op de bovenverdieping laat in een galerij van foto’s, portretten en teksten een tiental doktoren zien uit de periode 1500-1970. De eerste en oudste is Joannes Goropius Becanus, geboren in Gorp bij Hilvarenbeek in 1519.  Over Joannes Goropius Becanus zelf weten wij nog veel te weinig om er een hele expositie aan te kunnen wijden. Dat lukt wel over Brabantse dokters uit diverse tijdperken. Niet dat het allemaal wereldberoemdheden moeten zijn. Nee, maar wel dokters met karakter!

Voorbeelden zijn dokter Arnoldus Fey uit Oirschot die in de 17e eeuw het aandurfde om borstamputaties te doen bij borstkanker, met nog best veel succes ook! Ook een Jan Bolsius uit Den Bosch, die in 1778 een aantal moeilijke operaties deed na ongevallen bij patiënten met botbreuken of met een dwarslaesie. Een speciaal focus werpen wij op dokters die immigreerden in de 18e en 19 eeuw: de Raupp’s uit Bergeijk en de De Lang’s uit Hilvarenbeek. Dokters die met hun legers meetrokken vanuit Centraal-Europa (Hongarije, Zuid-Duistland), en die hier bleven hangen; een curieus gegeven! Aan de hand van Renier Snieders - geboren in Bladel maar gevlucht naar België en daar 50 jaar huisarts in Turnhout - laten wij u zien hoe een dokter moest veranderen van opvattingen in de 19e eeuw, van aderlaten naar antisepsis, en met succes! Ook artsen uit recentere periodes komen aan bod in de galerij. Bijvoorbeeld dokter Wiegersma uit Deurne en natuurlijk onze eigen Beekse dokters Jan Heezemans en onze oprichter Harry Ruhe.

De galerij eindigt met iets speciaals: de praktijkopstelling van vader en zoon Van Glabbeek uit Rijen, die daar praktiseerden als huisarts van 1920-1990. Wij hebben deze verrassende praktijkkamer in langdurige bruikleen van Stedelijk Museum Breda. Het geheel op onze bovenverdieping geeft u een beeld van de grote veranderingen die dokters hebben meegemaakt in vijf eeuwen tijd.