Apothekerskast (1786) uit Heusden

apothekerskast
Apothekerskast uit Heusen (1786), nu in Hilvarenbeek

De kast is in 1786 speciaal voor een Heusdense apotheker gebouwd. Het is een uitbundig versierde wandkast in empire-stijl met gedraaid hout, veel bladgoud, met maar liefst 92 laatjes waarop in Latijnse opschriften de inhoud staat beschreven, met schildjes met geneeskrachtige planten erop en kopjes van engeltjes en leeuwen.
Het geheel heeft 8,5 m aan kasten en een toonbank met eiken blad van 3,8 m lengte. Een pronkstuk van ambachtelijke meubelmakerskunst!

Een paar eeuwen lang is hij gebruikt door apothekers uit Heusden, zoals Hendrik Willem Prillevitz jr., de heer W.C. Stal en de Dames Pierrot, die rond 1961 stopten met hun apotheek. Heusden was toen nog niet herrezen als vestingstadje en de apothekerskast verdween tijdelijk naar een apotheek in Ridderkerk tot in de jaren ‘80. Toen kocht de gemeente Heusden de apothekersopstand terug en sloeg hem op in het Gouverneurshuis.

Botermarkt 19 Heusden
Botermarkt 19 in Heusden

 In 1984 bouwde Ton Verschuur de drogisterij aan de Botermarkt (die hij van zijn vader had overgenomen) uit met deze prachtige historische apothekerskast. Tot aan 2007 heeft Drogisterij Verschuur daar gezeten.

De apotheek zoals daar opgesteld
De apotheek zoals daar opgesteld

De apothekersopstand ging toen weer terug naar de gemeentewerf en het Gouverneurshuis. Maar sinds zomer 2015 siert deze prachtige apothekersopstand het Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek en herbergt er onze verzameling apothekersspullen van weleer. Die bijzondere potjes, flesjes, doosjes, vijzels, au-bain-marie-pannetjes, weegschalen, snijmachinetjes, tabletteerapparaten, kurkboren en andere attributen komen nu pas goed tot hun recht in een echt historische context.

Scroll naar boven